Alternatieve geneeswijzen onder de loep

Of je nu een voorstander bent van uitzieken of hulp zoeken: er zijn situaties waarin niets meer lijkt te werken. Het is dan logisch dat je verder kijkt. De kans dat je uitkomt bij een alternatieve geneeswijze is aanzienlijk. Er zijn namelijk talloze opties buiten het reguliere medische circuit: homeopathie, acupunctuur, chiropractie en zo verder. 

Maar dat klinkt toch helemaal niet alternatief? Nee, alternatieve geneeswijzen zijn door de jaren heen dan ook bijzonder ingeburgerd geraakt. Veel mensen zweren er zelfs bij. Reden genoeg om eens wat dieper in de alternatieve geneeswijzen te duiken, dachten we zo. 

Alternatief voor reguliere zorg

Hoewel critici beweren dat alternatieve geneeswijzen vooral een soort kansspel zijn en je jezelf voor de gek houdt als je hiervoor kiest, zijn er talloze mensen die echt geholpen zijn door een alternatief genezer. En dat kan tegenwoordig zelfs al via de drogisterij. Denk aan allerlei homeopatische geneesmiddelen. 

Deze middelen, vaak gemaakt op basis van planten en kruiden, zijn een populaire vorm van zelfzorggeneesmiddelen. Je kan ze gebruiken bij allerhande klachten en ze gaan al bijna zo ver terug als de mensheid zelf, want de geneeskracht van de natuur is natuurlijk niets nieuws. 

Maar ook andere alternatieve geneeswijzen hebben waarschijnlijk wel degelijk een goede grond. Wat dacht je bijvoorbeeld van chiropractie, een geneesvorm die overigens in veel landen wél erkend is. Ook een mildere vorm van lichaamswerk zoals reiki of massagetherapie is een alternatieve geneeswijze die velen als helend en prettig ervaren.

Wat wel, wat niet?

Het enige waarvan we met recht kunnen stellen dat het gevaarlijk is, is als door het geloof in alternatieve geneeswijzen de reguliere geneeskunde wordt afgezworen. Er zijn voor veel klachten en aandoeningen goede behandelingen via de dokter, apotheek of in het ziekenhuis en als je enkel gelooft in alternatieven en de reguliere geneeskunde achterwege laat, loop je het risico dat je klachten verergeren of erger. Natuurlijk verschilt het per ziekte of aandoening welke afweging je hierin moet maken. 

Als het gaat om een ernstige ziekte, is het vrijwel altijd beter om je door een erkende arts te laten behandelen, eventueel in combinatie met alternatieve geneeswijzen (voor klachtenverlichting bijvoorbeeld). Maar als het gaat om iets kleins, is de keuze voor enkel het alternatief potentieel minder schadelijk en kan je met een gerust hart je gezondheid eraan toevertrouwen. Waar het op neerkomt is dat één ding altijd gezond moet zijn: je verstand.